Zij-instromen bij HIJN scholengroep:

Begin een nieuwe carrière als docent!

Voor veel mensen is het stiekem een onvervulde droom: docent worden. Een beroep waar je écht wat bijdraagt en geen dag hetzelfde is. Hoe lastig is het om die stap te zetten als je uit een andere hoek komt? Ontdek een nieuwe carrière als docent bij HIJN scholengroep!

Zij-instromen bij HIJN scholengroep:

Begin een nieuwe carrière als docent!

Voor veel mensen is het stiekem een onvervulde droom: docent worden. Een beroep waar je écht wat bijdraagt en geen dag hetzelfde is. Hoe lastig is het om die stap te zetten als je uit een andere hoek komt? Ontdek een nieuwe carrière als docent bij HIJN scholengroep!

Begeleiding op maat als zij-instromer bij HIJN scholengroep 

Bij HIJN scholengroep sta je als zij-instromer niet alleen!

Vanaf dag één bieden we een warm welkom, persoonlijke coaching en begeleiding in de klas. Of je nu uit het bedrijfsleven, de zorg of een technische sector komt, wij begrijpen dat de overstap naar het onderwijs uitdagend kan zijn. Daarom krijg je bij ons persoonlijke coaching, begeleiding in de klas en praktische ondersteuning om het  lesgeven en je studie goed te combineren. Zo sta je vol vertrouwen voor de klas!

Wil je als zij-instromer starten met je opleiding? Dan kan dit in februari en september. Wacht niet op een vacature, maar geef je interesse bij ons aan. Neem contact op!

 

Het traject is altijd een
afspraak tussen drie partijen:

Voor zowel...

 

Er zijn verschillende manier om te starten: je kan zij-instromer worden via een traineeship, detachering of direct in loondienst. Het traject duurt maximaal twee jaar - de helft van een reguliere opleiding dus. Je gaat een dag in de week naar de opleiding, de rest van je werkweek sta je voor de klas.

Ontdek onze drie trajecten om jouw onderwijscarrière te starten:

Zij-instromen via traineeship zoals Menno 

Menno Mulder rondde twee jaar geleden zijn master theoretische natuurkunde af. Het bedrijfsleven zat om hem te springen. Maar omdat hij als bijbaantje altijd examentraining en bijlessen had gegeven, wist hij hoe veel energie hij kreeg van lesgeven. ‘Er was gewoon niks anders waar ik zo enthousiast van werd.’ Hij koos voor een traineeship bij Trainees in Onderwijs – een programma speciaal voor academici – en hoopt dat in augustus af te ronden. Hij geeft wiskunde op het Cals College in Nieuwegein.

 

Menno Mulder

zij-instromer bij Cals College Nieuwegein

Toelating

Voor de toelating krijg je een assessment om te kijken welke kennis je al in huis hebt en hoe goed je in staat bent jezelf nieuwe leerstof eigen te maken.

Menno moest ook een heel pakket aan informatie samenstellen. ‘M’n cv en een motivatiebrief, maar ook lijsten met alle vakken die ik had gevolgd. Er werd uitgebreid gecheckt of ik wel genoeg kennis had opgedaan. Ik bleek nog één vak te missen – een deficiëntie heet dat – dus dat ben ik alsnog gaan volgen en heb ik inmiddels gehaald.’

Over het traject

  •  Het traject duurt maximaal twee jaar;

  •  Voorafgaand vindt er een uitgebreide aanmeldprocedure plaats;

  •  Eén dag in de week opleiding, de rest van je werkweek voor de klas;

  •  Naast het behalen van je lesbevoegdheid volg je een uitdagend en 
      interactief programma met ruimte voor persoonlijke verdieping.

Bij de toelating kijken we of jij bij de school past, maar ook of het traject bij jou past.

Begeleiding

Bij Cals College Nieuwegein krijgen leerlingen én docenten volop kans om zich te ontwikkelen. Binnen én buiten de klas. Op deze manier zorgen we ervoor dat je nooit bent uitgeleerd: 

  • Je eerste jaar gaat goed van start met wekelijkse workshops over verschillende thema’s: Hoe je je lessen stroomlijnt, met welke houding je voor de klas staat of hoe je inclusiviteit in het lokaal waarborgt. Iedere startende docent heeft daarnaast een begeleider binnen de sectie. Hoe intensief die begeleiding is, hangt af van je eigen behoefte.  
     
  • In het jaar daarop is er speciale aandacht voor het mentorschap: hoe pak je dat goed aan? Verder werken we met videocoaching en intervisie. In het tweede jaar is dat met je jaargenoten, in het derde jaar ook met de meer ervaren collega’s.  
     
  • Voor zij-instromers hebben we extra aandacht. In de eerste weken van het traject werken we met een buddy-systeem, waarbij je je lessen samen met een collega geeft. Zo kun je rustig je draai vinden.      
‘Dat was echt goed geregeld!’

Menno is te spreken over de begeleiding die hij op het Cals College Nieuwegein krijgt, ‘Dat was echt goed geregeld! In het begin zat er standaard drie uur per week een collega achter in de klas. Om mee te kijken en mee te denken. Je bespreekt specifieke situaties: wat gebeurde daar en hoe had je dat eventueel anders kunnen aanpakken? Dat was in het begin even spannend, maar de feedback was altijd constructief. En ik kreeg ook veel praktische tips.’

Zo mooi is het...

‘Wat ik echt niet verwacht had,’ vertelt Menno, ‘is hoeveel je gaat geven om de kinderen die je lesgeeft. Maar dat bepaalt voor een heel groot deel de voldoening die ik uit de baan haal. En het is afwisselend: iedere les is weer anders, ook al geef je precies dezelfde lesstof aan een andere klas. Er zijn heel veel grappige, onverwachte momenten.’

Wat wij bieden: 

  •   Salaris voor vier dagen (incl. opleiding);

  •   Betaalde opleidingskosten;

  •   Ervaring opdoen terwijl je leert;

  •   Goede begeleiding van ervaren, betrokken collega's;

  •   Werk dat ertoe doet!

'Van je pensioenopbouw tot je vrije dagen, van het salaris tot de doorgroeimogelijkheden. Dat is in het onderwijs echt goed geregeld!'

Servier Conjaerts

schoolopleider 

Wanneer past dit bij jou?

  • Je hebt passie voor de doelgroep; 
  • Je beschikt over doorzettingsvermogen;
  • Je heel graag wilt ontwikkelen; 
  • Je de dynamiek met jongeren leuk vindt;
  • Jouw studie en werkervaring aansluiten bij een van onze schoolvakken.

 

Enthousiast geworden? 

Denk je dat een baan in het onderwijs bij jou past? Bij HIJN scholengroep kijken we graag samen naar de mogelijkheden die aansluiten bij jouw ambities en talenten. Neem contact met ons op voor een gesprek, of ontdek meer algemene informatie op Het Onderwijsloket. Samen zetten we de eerste stap naar een betekenisvolle carrière!